3 мита за вашия смартфон

Всички сме чували какви ли не съвети и трикове, свързани с бързата/домашна поправка на смартфони, както и за удължаването на живота им. Дали обаче те работят или са градски легенди? Сайтът ifixit разглежда три от тях и обяснява по-подробно къде е истината.

1. Може ли да спасите своя смартфон с ориз?

В случай на попадане на смартфона във вода или друга течност, често потребителите не се обръщат към оторизирани сервизи (като OPA Solutions), а залагат на съвет от приятел. Един от често срещаните такива е да поставите смартфона в съд с ориз, който да абсорбира влагата. Всъщност той може да влоши положението, особено ако устройството е включено. Най-доброто, което можете да направите, е да изключите смартфона веднага и да го подсушите максимално добре. Важно е да не отваряте СИМ порта и да не свързвате устройството към захранване, преди да се уверите, че е подсушено.

Въпреки това, съветът на OPA Solutions e да се обърнете към оторизиран сервиз. Само така можете да сте сигурни, че за устройството ви се полагат професионални грижи, които могат да го спасят.

2. Нощният режим пести ли наистина от живота на батерията?

Не всяко устройство пести батерия в нощен режим. Ако вашето е с OLED дисплей, превключването на нощен режим е като да загасите лапите у дома – временно пестите електроенергия. Но не всички тъмни режими са такива.

Не сте сигурни дали вашият iPhone е с OLED дисплей? iPhone X, XS и XS Max използват OLED екрани, докато iPhone XR и всеки iPhone преди X използват LCD.

Според проучване на Apple Insider iPhone с OLED дисплей пести 60% батерия, което изобщо не е за пренебрегване. Така ще зареждате много по-рядко устройството и съответно ще удължите живота му. Всичко това обаче НЕ важи за LCD дисплеите.

3. Водоустойчив ли е вашият смартфон?

Различни марки рекламират смартфоните си като изцяло водоустойчиви, но може би е по-добре да не се доверявате на всичко, което чувате.

Важно е да знаете, че моделите iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7, and iPhone 7 Plus са водоустойчиви, но не са водонепромокаеми. Също така това състояние не е постоянно и е възможно устойчивостта да намали с времето на нормална експлоатация. След година или две употреба устройството ви се износва и по-добре да не си правите експерименти с киснене на смартфона ви в аквариум.

Ето и съветите на

  • Избягвайте плуване и къпане с вашия телефон;
  • Не излагайте вашия телефон на вода под налягане (например под душа);
  • Избягвайте използването на вашия телефон в сауна или парна баня;
  • Не потапяйте умишлено вашия телефон във вода;
  • Избягвайте работа с Вашия телефон извън препоръчваните температурни диапазони или при изключително влажни условия;
  • Не разглобявайте вашия iPhone (включително премахване на винтове), а го занесете в оторизиран сервиз.